Hoppa till innehåll
Tre kvinnor går bortåt mot en parkering. Det är somrigt klädda och drar resväskor efter sig.
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Internationella researrangörsledet: En kanal med potential

Researrangörer och agenter har under pandemin tvingats till nya arbetssätt, marknader och målgrupper för att överleva. De nya spelreglerna har bidragit till att landskapet för det internationella researrangörsledet har förändrats. Mot bakgrund av detta såg vi på Visit Sweden ett behov av en omfattande kartläggning av detta researrangörsled, med syftet att hjälpa den svenska besöksnäringen att bättre kunna kommunicera sina möjligheter och sin attraktivitet ut till omvärlden.
Senast uppdaterad:24 april 2023

För detta krävs större kunskap om hur det internationella researrangörsledet fungerar, och denna kartläggnings uttalade ambition är att fördjupa förståelsen och inspirera svensk besöksnäring till att agera för att därigenom kunna utveckla sina affärer.

På Visit Sweden sitter vi – tack vare våra kollegor och konsulter, men också via våra nära kontakter med utländska researrangörer – på en stor mängd fakta och kunskap om ovanstående. Genom att djupintervjua våra egna medarbetare samt de större aktörerna inom det internationella researrangörsledet i fem länder – USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Frankrike – har vi kartlagt såväl trender som res- och köpbeteenden på respektive marknad. Vi har också bett de utländska researrangörerna berätta om sina upplevelser av Sverige som destination i dag, samt vad de tror om potentialen för framtiden, mot bakgrund av de trender som kan skönjas växa fram i branschen.

Vår ambition med den här publikationen är att ge svenska destinationer och produktägare en guide till ett eventuellt utökat samarbete med det internationella researrangörsledet. Dels genom att dela med oss av kunskapen om hur researrangörer arbetar och fungerar, men dels genom att dela med oss av insikter i respektive marknads särdrag.

Vår förhoppning är att det i sin tur ska generera till bättre förutsättningar för svensk besöksnäring att upptäcka möjligheterna till nya affärer med den internationella marknaden i framtiden.

Fördelar med att samarbeta med internationella researrangörer:

I tre artiklar visar vi på vikten av att se på Sverige utifrån sett, något som internationella researrangörer är duktiga på. Här belyser vi vad som är viktigt för ett gott internationellt samarbete, svenska fördelar och sist en övergripande artikel om hur researrangörsledet fungerar.

 • ola_ericson-flag_of_sweden-4654.jpg
  Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Få större synlighet via internationellt samarbete

  Att samarbeta med internationella researrangörer kan vara lösningen för att hitta ut på nya marknader och attrahera nya målgrupper till besöksnäringen. Störst chans har den som vet hur researrangörerna tänker. Så vi bad dem avslöja det. Läs deras tips här.

 • anna_öhlund-sleddog_kiss-6473-7.jpg
  Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Fördel Sverige - trenderna talar för vår besöksnäring

  Pandemin ledde till ökad efterfrågan på resor som kan erbjuda öppna ytor och vacker natur, på destinationer som inte präglas av massturism. Ett ypperligt slagläge för Sverige, menar det internationella researrangörsledet. Läs om Sveriges fem stora fördelar.

 • lena_granefelt-workplace_environment-2649.jpg
  Foto: Lena Granefelt/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Det internationella researrangörsledet - länken till den globala resenären

  Uppskattningsvis har varannan global resenär som hittar till Sverige tagit professionell hjälp vid bokning av reseupplevelsen. I artikeln reder vi ut begreppen kring resebyråer, reseagenter, researrangörer, DMC:s och allt däremellan.

Sverige - världens mest hållbara och attraktiva resmål

Covid-19 förde med sig en ökad medvetenhet om hållbarhet generellt i vår omvärld. För resebranschen innebar pandemin dessutom drastiskt förändrade förutsättningar och behov av att hitta nya arbetssätt och innovativa lösningar för att överleva på kort sikt. Det inbegrep andra transportsätt och bokningsmöjligheter samt en ökad efterfråga på andra slags reseupplevelser från konsumenternas sida. Här vänder vi blicken utåt, mot det internationella researrangörsledet för att bättre förstå marknadsvärdet på hållbart resande idag och i framtiden.

 • En stubbe varpå det står en tallrik med små munsbitar, bredvid står ett vinglas med gul dryck i. Runt stubben kryllar det av gula höstlöv och till höger ser man två fötter korsade.
  Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

  Internationella researrangörsledet: Det hållbara resmålet Sverige

  April 2022. Hållbarhet är en megatrend i vardande inom besöksnäringen och Sverige som land och resmål ligger bevisligen långt fram på området. Så hur förvaltar vi alla aktörer, som arbetar i och för besöksnäringen, detta på bästa sätt för framtiden?

 • En kvinna ler och tittar ut genom ett fönster på tåget .
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Hållbart resande - en växande trend

  April 2022. Där britten talar om ”sustainable travel”, refererar amerikanen till resor med ”awareness”. Men oavsett ordval kommer framtidens besöksnäring i större utsträckning ta hänsyn till hur man reser och vad semestern sätter för avtryck på destinationen som besöks.

 • fredrik_broman-mountain_stream-217-7.jpg
  Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Uppdrag: Världens mest hållbara besöksnäring

  April 2022. Sveriges regering har målat upp visionen: senast 2030 ska Sverige vara världens mest attraktiva och hållbara destination. Omvärlden anser att vi har alla förutsättningar för att lyckas. Läs om tre bra sätt att positionera ditt hållbara resmål.