Our other websites:
Fyra personer står på en klippa i skymningen och tittar ut över havet på solnedgången.
Foto: Tierra/imagebank.sweden.se

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande i april 2022?

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden.

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för april. Siffror inom parentes är förändring från förra mätningen i mars.

  • I intervjuer med svenskarna i mars ser vi att 35% (-1%) har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 32% (-6%) planerar en semesterresa i Sverige. Reklam för Sverigeresor är nu i huvudsak ok.
  • Andelen som rest utomlands de senaste sex månaderna är 28% (+2%). Andelen som planerar en utlandssemester de närmaste sex månaderna är 53% (-2%), främst planeras resor till Spanien 13%, Danmark 8%, Grekland 8%, Norge 7% och Finland 7%. Reklam för utlandsresor är nu mer ok.
  • Från mars 2022 frågar vi svenskar om Rysslands invasion av Ukraina fått dig att ändra dina resplaner för 2022 och vi ser inte det ännu.
  • I april planerar 33% (+1%) besöka släkt och vänner, på andra plats ligger familjesemester 27% (+13%) och på tredje plats ligger besök i eget sommarhus på 20% (+6%).
  • Sverige känns som ett säkert resmål och anses vara det säkraste resmålet följt av de övriga nordiska länderna Norge, Danmark och Finland. Därefter kommer Tyskland, Irland, Holland, Storbritannien, Spanien och Grekland. Uppfattningen kring säkerheten vände upp i januari i alla länder men efter Rysslands invasion av Ukraina så har utvecklingen stannat av.
  • Det är fortsatt oerhört viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning. Därtill att försäkringen gäller för resan.
  • Vi har även frågat vad de kommer göra mer eller mindre av efter pandemin. Det som hela tiden varit i toppen är att man mer kommer välja att köpa varor från lokala producenter. Att arbeta hemifrån säger också många att de kommer göra nu mer samt resa utanför högsäsong. Det man svarat att man kommer göra mindre av är att åka på semester utomlands samt att ta ett flyg till en semesterort.

Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen månadsvis under 2022. Från om med mars månads temperaturmätning frågar vi även om Rysslands invasion i Ukraina påverkar svenskarnas rese-, och bokningsbeteende.

Bokningsbeteende_tempmatning_april2022.png

Läs den fullständiga rapporten här (29 sidor).

Rapporten ovan uppdateras varje månad och är inte tillgänglighetsanpassad. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.