Our other websites:
Solen kikar fram genom granarna över ett öppet vinterlandskap, det är mörkt och granarna blir stora skuggor i snön.
Foto: Ted Logart

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Januari 2022

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. I januaris temperaturmätning ser vi att många är sugna på att resa någonstans, antingen i Sverige eller utomlands.

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för januari. Siffror inom parentes är förändring från förra mätningen i december.

  • I intervjuer med svenskarna i januari ser vi att 40% (oförändrat) har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 33% (+5%) planerar en semesterresa i Sverige. Reklam för Sverigeresor är mer ok nu jämfört med oktober - december 2021.
  • Vi ser en ökning av svenskars utlandsresor, 33% (+9%) har rest på semester utomlands de senaste sex månaderna och 49% (+3%) planerar en semester utomlands de närmaste sex månaderna (Spanien 13%, Danmark 7%, Finland och Italien 6%, Tyskland och Grekland 5%). Över tid har andelen svenskar som tycker att det är ok med reklam för utlandsresor vacklat fram och tillbaka, för att nu i januari vara mer ok igen.
  • Bokningsbeteendet inför Sverigeresan har ändrats sedan december 2021, då låg andelen som ville avvakta med att boka pga av pandemin på 19% och nu i januari ligger den andelen på 11%. Många planerar att ge sig av någonstans i Sverige och 22% har bestämt destination men ännu inte bokat något.
  • I januari ser vi att 32% (+1%) planerar att besöka släkt och vänner. Andelen som planerar en skidsemester har minskat och ligger nu på 12% (-3%). Andelen som kan tänka sig en rundresa med boende på flera platser har ökat till 13% (+6%).
  • Sverige känns fortfarande som ett säkert resmål även om andelen som tycker det stadigt minskat från oktober 2021. Sverige rankas trots det som det säkraste resmålet följt av de övriga nordiska länderna Finland, Norge och Danmark följt av Spanien, Irland, Tyskland, Grekland, Holland och Storbritannien. De flesta länderna vände upp i januari förutom Finland och Storbritannien vars kurva planade ut.
  • Det är fortsatt oerhört viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning. 66-72% svarar att möjligheten att boka om eller boka av är viktig och nästan ingen svarar att det inte är viktigt.
  • Det är helt enkelt fortsatt mycket viktigt att ta hänsyn till pandemin och fundera på hur man bäst erbjuder och visar både ansvar och trygghet före resan och under upplevelsen, så att många vågar ta steget och boka.

Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen månadsvis under 2022.

Resor_tempmatning_jan.png

Läs den fullständiga rapporten här (22 sidor).

Rapporten ovan uppdateras varje månad och är inte tillgänglighetsanpassad. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.