Our other websites:
Outdoor cooking
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Maj 2021.

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad under 2021. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. I denna temperaturmätning som genomfördes i maj, fördjupar vi kunskapen om svenskarnas funderingar om sitt resande och vi kan se att Sverigesemester - Svemester - är ett populärt val i sommar.

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för maj. Längre ner på sidan kan ni ta del av, och ladda ner hela rapporten på 17 sidor.

  • En ljusare framtid är på väg. Fler tycker nu att det känns ok både att resa och även att företag gör reklam för resor. Vi ser en stor skillnad mellan intervjuerna i april och maj.
  • Fortsatt är det stor skillnad mellan Sverige och utlandet när det gäller att göra reklam för, eller att företa resor, där Sverigeresor och reklam för dessa fortsatt ses som mycket mer ok än utlandsresor och reklam för dessa.
  • Fler vågar nu tro på att möjligheten att resa någonstans kommer att finnas det närmaste halvåret: I majundersökningen är det mycket färre som avvaktar pandemins utveckling innan de bokar en tänkt resa (16% i maj mot 25% i april).
  • Alla resmål som undersöktes (Sverige, Finland, Norge, Danmark, Irland, Nederländerna, Grekland, Tyskland, Spanien & Storbritannien) ses nu av fler som säkra resmål, men fortfarande är det många som tycker att det är osäkert. Sverige är fortsatt det land som flest svenskar tycker känns säkert som resmål, men fler har samtidigt börjat titta på utländska resmål.
  • Många anpassar fortsatt vad de väljer att göra pga av pandemin – till exempel så undviker många platser med trängsel, tar gärna egen bil, vill ha semester på en plats det är lätt att ta sig hem från.
  • Viktigt för att våga boka nu är bland annat att försäkringar gäller, att bokningsvillkor är flexibla, att smittan är på låg nivå och att det finns tydliga regler och information om allt från öppettider till gruppstorlekar och städning.

Allt sammantaget ser vi att hoppet om att kunna resa på semester är på väg tillbaka. Det är dock fortsatt viktigt att ta hänsyn till situation och fundera på hur man bäst erbjuder och visar ansvar och trygghet, både före resan och men även under upplevelsen, så att så många som möjligt vågar ta steget och boka.

Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen över tid, månad för månad, året ut 2021, för att alltid ha aktuell information om läget.

Läs den fullständiga rapporten här (17 sidor)

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.