Our other websites:
The Edible Country
Foto: August Dellert/imagebank.sweden.se

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? September 2021.

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad under 2021. Vi frågar bland annat hur de ser på resor, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. I denna temperaturmätning som genomfördes i september, kan vi se att stadssemester i Sverige nu är den populäraste semestertypen, till och med mer populär än att besöka släkt och vänner!

Här följer en kort sammanfattning av temperaturmätningen för september. Siffror inom parentes är förändring från förra mätningen i augusti. Längre ner på sidan kan ni ladda ner hela rapporten på 20 sidor.

  • I intervjuer med svenskarna i september ser vi att 47% (-2%) har rest på semester i Sverige de senaste sex månaderna och 33% (-1%) planerar en semesterresa i Sverige de närmaste sex månaderna. Reklam för Sverigeresor är fortsatt ok.
  • Vi ser en ökning av svenskars utlandsresor, 21% (+4%) har rest på semester utomlands de senaste sex månaderna och 43% (+2%) planerar en semester utomlands de närmaste sex månaderna (Spanien 13%, Danmark 8%, Tyskland 8%). Över tid har andelen svenskar som tycker att det är ok med reklam för utlandsresor ökat men vi ser en liten minskning nu igen efter sommaren.
  • Bokningsbeteendet inför Sverigeresan har ändrats sedan april, då låg andelen som ville avvakta med att boka pga av pandemin på 25%, nu i september ligger den andelen på 11%. I september är det en större andel (23%) som anger att de bestämt sig för en viss destination men ännu inte bokat något.
  • I september ser vi att 29% (+3%) planerar en storstadssemester, det är första gången sedan mätningen startade i april som vi ser att storstadssemester går om att besöka släkt eller vänner.
  • Sverige känns fortfarande som ett säkert resmål och är på väg upp igen efter dippen i augusti. Sverige rankas som det säkraste resmålet följt av de övriga nordiska länderna Finland, Danmark och Norge följt av Tyskland, Spanien, Holland, Irland, Grekland och Storbritannien. De flesta länderna dippade i slutet av september förutom Sveige som låg stabilt och Irland som smått vände uppåt.
  • Det är fortsatt mycket viktigt med bra av- och ombokningsmöjligheter för att man ska våga ta steget och göra en bokning.
  • Totalt sett är det fortsatt mycket viktigt att ta hänsyn till pandemin och fundera på hur man bäst erbjuder och visar både ansvar och trygghet före resan och under upplevelsen, så att många vågar ta steget och boka. I tabellen nedan visas hur önskade anpassningar förändrats över tid, vi ser där en ökad oro för att smittas jämfört med i somras.

Detta är den sjätte temperaturmätningen sedan starten i april 2021 och vi kommer att fortsätta följa utvecklingen över tid, månad för månad under 2021.

Temperaturmätningen svenskar september 2021

Läs den fullständiga rapporten här (20 sidor)

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

Tidigare temperaturmätningar 2021

För att ha aktuell kunskap om hur vår svenska målgrupp tänker och känner, intervjuar vi dem varje månad under 2021. Här är de tidigare mätningarna 2021:

Pride
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Augusti 2021

De flesta svenskar har nu haft sin semester och intresset för semesterresor i Sverige har därför minskat men ligger fortsatt kvar för utlandet. Det är fortfarande viktigast för resenärerna att de kan boka av en bokad resa och få pengarna tillbaka.

Pater Noster
Foto: Erik Nissen Johansen/Visit Sweden
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Juli 2021.

I denna fjärde temperaturmätning kan vi se att man är fortsatt positiv till resandet och bokningar i Sverige. De flesta svenskar är fortsatt avvaktande till utlandsresor men hela 40% funderar på en utlandssemester de kommande 6 månaderna. Ta del av hela rapporten här.

The houseboat at Naturbyn
Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Juni 2021.

2021. I denna tredje temperaturmätning kan vi se att den svenska målgruppen är positiv till resandet och bokningar i Sverige, medan de flesta fortfarande är avvaktande till utlandsresor. Ta del av hela rapporten här.

Outdoor cooking
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? Maj 2021.

2021.I denna andra temperaturmätning fördjupar vi kunskapen om svenskarnas funderingar om sitt resande, hur de tänker kring reklam om resor och hur de ser på framtiden. Vi kan bland annat se att Sverigesemester är ett populärt val i sommar. Ta del av hela rapporten här.

Restaurant
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Rapport

Hur tänker svenska resenärer om sitt resande nu? April 2021.

2021. I denna första temperaturmätning genomförd i april, fördjupar vi kunskapen om svenskarnas funderingar kring sitt resande under pandemin. Läs mer om bokningsläge, tankar kring reklam och vikten av trygghet.

Prenumerera på Visit Swedens nyhetsbrev

I Visit Swedens nyhetsbrev delar vi med oss av det senaste, från aktuella målgruppsanalyser, om researrangörer, till insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikationen för globala besökare.

Anmäl dig

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.