Hoppa till innehåll
Bread and cheese
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Att erbjuda merförsäljning

Vill du öka din lönsamhet och locka fler internationella gäster? Merförsäljning är ett framgångsrecept för dig som jobbar med mat och dryck.
Senast uppdaterad:3 januari 2023

Skribent: Therése Wintervy

Merförsäljning är att erbjuda kunden kompletterande produkter eller tjänster till ett befintligt köp. Ett vanligt exempel i måltidssammanhang är att fråga om gästen vill ha pommes frites till sin hamburgare. Paketering av mat, dryck och aktiviteter skapar en inspirerande helhetsupplevelse för gästen och ökar din lönsamhet.

Fler och fler resenärer intresserar sig för mat och dryck. Genom måltiden kan besökaren uppleva den lokala kulturen och komma riktigt nära det liv lokalinvånarna lever. För att locka fler internationella gäster kan mat och dryck paketeras med upplevelser eller andra produkter som gästen kan ta med sig hem. Paketering blir då en form av merförsäljning som även ökar din lönsamhet. Samarbeta med andra företag i ditt område, sälj varandras produkter och tänk på gästens helhetsupplevelse.

En nöjd gäst = ökad lönsamhet

Men vad vill gästen ha? Merförsäljning lyckas bäst när du lär känna din gäst. När gästen besöker dig har du chans att leverera en positiv upplevelse genom att ställa frågor om vad hen vill ha. Syftet ska alltid vara att få gästen nöjd. En nöjd gäst kommer tillbaka och rekommenderar ditt företag till andra.

Pesula Lantbruk i Tornedalen drivs av entreprenörsparet Åsa och Per Pesula. De är medgrundare av Made in Tornedalen, har en egen gårdsbutik och är världens nordligaste odlare och producenter av KRAV-märkt rybsolja och senap.

”Vi brukar fråga våra kunder hur de använder produkterna; till bakning eller matlagning. Vi brukar även fråga vilka smaker och vad för andra produkter de vill se av oss i framtiden.” Åsa Pesula, ägare och produktutvecklare, Pesula Lantbruk, Övre Kukkola

Genom att fråga vad gästen tycker om, så kan du tänka nästa steg åt gästen. Det blir lättare att rekommendera fler produkter, gästen känner sig förstådd och köper mer. Marknadsundersökningar visar att 60-70% av kunderna kommer att tacka ja till ett erbjudande att köpa fler produkter om det matchar deras intresse. Resultatet: gästen blir nöjd och du ökar din lönsamhet.

Samarbeta med andra

En framgångsfaktor för Pesula Lantbruk är samarbetet genom föreningen Made in Tornedalen som de var med och grundade.

”Made in Tornedalen är till för oss mindre aktörer inom mathantverk, design eller andra produkter som tillverkas i Tornedalen. Vi marknadsför våra produkter gemensamt och hjälps åt att tipsa om varandra, det ger besökare en helhetsupplevelse av Tornedalen.” Per Pesula, ägare och ekobonde, Pesula Lantbruk

Samarbete genom att sälja varandras produkter är ett annat sätt att jobba med merförsäljning i måltidssammanhang. Ett samarbete leder till ökad exponering, sparar pengar och skapar värde för både företagen och gästerna. I Pesula Lantbruks gårdsbutik samsas deras rybsolja och senap med tornedalskt och samiskt hantverk, och smaker från Tornedalen och Swedish Lapland. Som företag behöver du inte producera alla produkter eller upplevelser själv – fundera vilka andra företag som finns i ditt närområde.

Ängavallen gårdsbutik

Foto: Ängavallen i Vellinge

Tänk på helheten när du skapar paketeringar

Mat och dryck går fint ihop med hantverk, konst och design. En smörkniv från en lokal hantverkare passar bra att erbjuda tillsammans med gårdens eget smör. Eller går det till och med att boka en kurs för att själv få lära sig att göra smör eller att slöjda sin egen smörkniv? Gästen får en helhetsupplevelse och du som företag utövar en form av merförsäljning.

Paketering av boende, mat och dryck är också något som skapar en helhetsupplevelse för gästen. Gårdsbutikens pionjär, Ängavallen, har byggt upp sin verksamhet på just det sättet. Här kan besökare köpa med sig delikatesser från gårdsbutiken, ta en lunch i caféet och sova över på gårdshotellet. Ängavallen är ett 100% ekologiskt och kompromisslöst jordbruk med djurens bästa i fokus. Gården har enbart ursprungsdjur och odlingarna består av gamla naturliga sorter.

Ökat intresse för lokala produkter

Både Pesula Lantbruk i norr och Ängavallen i söder har märkt ett ökat intresse för lokala produkter. Besökare och gäster strävar efter lokalproducerat och riktigt bra råvaror som du som värd kan berätta om. Genom lokal mat och dryck kan gästen komma riktigt nära den autentiska destinationen.

”Intresset ökar för ekologiska och hållbara produkter. Vi är ett radikalt jordbruk, så vi har alltid haft en kärntrupp av gäster, men vi ser nu att hållbarhetsdebatten gjort att kundkretsen ökat.” Rolf Axel Nordström, grundare av Ängavallen

Att använda lokala produkter är oftast både miljömässigt och ekonomiskt mer hållbart. För ditt företag ökar det både lönsamheten och stärker ditt varumärke. Samverkan med andra företag i närområdet ger en bra helhetsupplevelse och skapar intresse hos internationella gäster. Det gäller också att bygga sin verksamhet steg för steg. På Ängavallen har man börjat som ett jordbruk och expanderat sakta med odling, gårdsbutik och hotell.

”Du behöver veta varför kunden ska köpa dina produkter och hålla fast vid det. Vi har lagt till nya produkter och erbjudanden efter hand och alltid sett till att ha lönsamhet innan vi vidareutvecklat verksamheten.” Rolf Axel Nordström, Ängavallen

Kom igång med merförsäljning av mat och dryck

  • Samarbeta med andra. Har de produkter som kan paras ihop med det du erbjuder?
  • Målet är en nöjd gäst – en nöjd gäst ökar din lönsamhet. Merförsäljning lyckas när du ställer frågor och hjälper gästen att känna sig sedd och hörd.
  • Ta lite i taget. Lägg till produkter steg för steg och prova vad som fungerar för just ditt företag.
  • Följ upp. Det är viktigt att utvärdera kontinuerligt för att se vad som fungerar bäst för ditt företag och eventuella samarbetspartners.

4 snabba råd om att identifiera och etablera samarbeten

  1. Vilka personer och företag eller föreningar finns i din omgivning? Har ni samma typ av kunder? Se varandra som kollegor och hjälps åt att tipsa och marknadsföra varandras företag.
  2. Fråga. Ta kontakt med någon som gör det du vill göra. Lär dig över en kopp kaffe eller gå bredvid en dag. Folk älskar att prata om sin passion!
  3. Nätverka. Du vet aldrig vem du möter i din butik, på en marknad eller i andra sociala sammanhang. Behandla alla lika, var öppen och ödmjuk. Kunder kan bli värdefulla kontakter och leda till ett samarbete.
  4. Använd ditt nätverk. Våga fråga dina kontakter och kunder. Det är alltid någon som känner någon. Dela med dig av idéer – det kan etablera ett samarbete.

"Samarbete leder till ökad exponering, sparar pengar och skapar värde för både företagen och gästerna."