Hoppa till innehåll
En flicka paddlar kajak upp mot klippkanten där en annan flicka kommer gående. Bakom dem står en svensk flagga hissad och ett rött hus med vita knutar framför skog.
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Sverige som resmål fortsätter intressera både svenska och utländska resenärer

När vi analyserat de senaste rese- och semesterrelaterade Googlesökningarna om Sverige ser vi en uppgång på våra prioriterade marknader på i genomsnitt 40% (april-juni) 2022 jämfört med samma period 2019.
Senast uppdaterad:23 mars 2023
Bloom 2019-2022.png

Google-sökningar på reserelaterat Sverigeinnehåll under 2019-Q2 2022, Bloom Consulting. Klicka på bilden för att förstora diagrammet.

Jämförelse april-juni 2022 mot 2019 (före pandemin)

 • Finland (+56%)
 • Nederländerna (+55%)
 • USA (+55%)
 • Sverige (+51%)
 • Indien (+49%)
 • Norge (+48%)
 • Tyskland (+43%)
 • Storbritannien (+43%)
 • Frankrike (+43%)
 • Danmark (+12%)
 • Kina (-68%)

Samtliga marknader utom Kina har ökat i intresse på Google, dock säger det inte så mycket om den kinesiska marknaden då de flesta använder Baidu för att söka på nätet. Google har en liten andel på endast 1.5 %.

Ser vi någon förändring i sökbeteendet från april-juni 2021 till i år?

Jo, vi ser att de internationella rese- och semesterrelaterade Googlesökningar om Sverige fortsätter att öka på flera av våra prioriterade marknader. I de länder som Visit Sweden aktivt marknadsför Sverige som resmål, har antalet reserelaterade Googlesökningar om Sverige ökat med 27 procent under april-juni 2022 jämfört med samma period 2021.

Tio-i-topp marknader april-juni 2022 (förändring i % från samma period 2021)

 1. Tyskland (+35%)
 2. Sverige (-9%)
 3. USA (+33%)
 4. Norge (+256%)
 5. Danmark (+38%)
 6. Storbritannien (+39%)
 7. Nederländerna (-13%)
 8. Finland (+73%)
 9. Frankrike (+31%)
 10. Indien (+14%)

Ser vi på alla länder i världen (Sverige exkluderat) är ökningen 35 procent. Nederländerna har minskat i intresse jämfört med föregående år, men har varit den marknad som ökat allra mest under pandemin, likaså Sverige. Ökad konkurrens av resmål tror vi ligger bakom den nedgången.

Vad söker resenärerna på?

De absolut populäraste kategorierna internationellt för sommaren 2022 har varit storstäder men även öar i Sverige, semesterboende och paket och nyfikenhet på platser att besöka. Den största ökningen av dom alla internationellt har legat inom camping, kryssning och nöjesparker. Med camping menar vi camping generellt men även stugor att hyra vid campingar. Naturfenomen som norrsken och sjöar är även de populära sökord.

Norge, Finland och Tyskland har visat störst intresse för camping och det är nu den tredje största kategorin i dessa länder.

Vi har även från och med årsskiftet börjat bevaka semester- och reserelaterade sökningar från Finland. Under pandemin var vandring det mest populära sökordet om Sverige där kryssning alltid varit dominerande. Efter att restriktioner släppts fortsätter intresset för vandring men även kryssning, nöjesparker, attraktioner och platser att besöka, camping och storstadsresor.

Generella sökord som ”resa till Sverige” har minskat drastiskt och vi ser att potentiella besökare inte är lika oroliga kring restriktioner, reseintyg och information. Samtidigt visar många undersökningar att tydlighet kring säkerhet, flexibilitet och avbeställningsskydd är fortsatt viktigt.

Några kategorier som det senaste året letar sig upp på topp 20 listan är restauranger med intresse för caféer och konditorier men även restauranger generellt. Stränder börjar även det förknippas med Sverige.

Tips inför vintersäsongen 2022/2023:

Tips inför sommarsäsongen 2023:

Mer om vad resenärerna vill se, göra och uppleva i Sverige: