Hoppa till innehåll
Vängåvan park in Sundsvall
Foto: Visitsundsvall

Svemester del 5

I årets femte livesändning på temat Svemester fokuserar vi på svenskars digitala beteende och hur vi i besöksnäringen kan arbeta för att konstant vara närvarande digitalt. Vi delar insikter från Visit Swedens nyligen framtagna rapport om målgruppens digitala beteende kopplat till resande och vi får konkreta tips från en branschexpert inom sociala medier. Direkt från besöksnäringen får vi även en inblick i verktygslådor som framgångsrikt hjälper företag med digital närvaro.
Senast uppdaterad:16 februari 2024

Längd: 59.30

Temperaturmätning, hur tänker svenskarna om att resa inom Sverige just nu?
Livesändningen inleddes med att Lena Gunnerhed, Head of Insight Management på Visit Sweden, presenterade de senaste siffrorna från temperaturmätningen mot svenskarna med månadsvis data för att stämma av hur målgruppen tänker just nu. Sammantaget ser vi en liten men positiv utveckling mellan första och andra halvan av april. Sverige anses nu vara säkrare av fler personer och en något större andel är positiva till semesterresande inom Sverige. Dessutom tycker fler att det numera är okej att göra reklam för resor inom Sverige.

Hur får du mer effekt av din marknadsföring i sociala medier?
Cecilia Victoria Kärrberg är branschexpert inom sociala medier och VD/grundare för Digitalsnack. Cecilia analyserar beteenden och trender inom sociala medier, utifrån vilka hon har skapat sju konkreta sociala medier-tips för företag i besöksnäringen. Under livesändningen fördjupar hon sig i tre utav dessa tips som ska ge mer effekt av marknadsföringen i sociala medier:

- Social first: Sociala medier i första hand. Svenskar använder sig av sociala medier för att inspireras och ta beslut inför resan.
- Målsättning: Företagare bör bygga upp sina sociala kanaler utifrån ledorden känna, tänka, göra. Ge tips och mervärde och bygg upp relationen med följarna.
- Short video: lätt och kreativt sätt att få ut fantastiska budskap och erbjudanden.

I Digitalsnack podcasten och bloggen finns mer tips, råd och inspiration att få.

Hur ser svenskars digitala beteende ut?
Under våren har Visit Sweden tagit fram en rapport om svenskars digitala beteende kopplat till resa. Under sändningen presenterar Lena och Angelica utdrag från rapporten "Svenskars digitala beteende" som nu är publicerad på Kunskapsbanken under avsnittet Digital Kanaler. Några nyckelpunkter som togs upp var:

- Det är ”Mobile First” som gäller. 98% av den svenska befolkningen använder Internet, varav 89% av dessa är mobila Internetanvändare med en ökning på 47% mellan dec 2019-dec 2020. 82% av den svenska befolkningen har idag aktiva konton i sociala medier. Den största ökningen av nya internetanvändarna har skett i målgruppen 65+, främst på Instagram.
- Vilka sociala medium som är mest populära styrs i första hand av ålder.
- Skiftet från traditionella kanaler till digitala har skyndats på under pandemin. Så som playtjänsterna, podcasts, Youtube, Instagram, Snapshat är högt rankade.
- Svenskens främsta sätt att få inspiration till bokning av resor är genom att ”Googla”, fråga vänner och familj men även genom Instagram och Youtube.
- Bokning av resmål sker idag främst på digitala platser, så som Booking.com, AirBnB och direkt på företagens hemsidor.

Vad finns det för verktygslådor att ta del av?
Angelica Gustafsson, Digitaliseringsspecialist på Tourism in Skåne, berättar om den verktygslåda som Tourism in Skåne har utvecklat för att stötta sina företagare på vägen till ökad digital närvaro. Den guidar företag i arbetet med de viktigaste kanalerna och ger stöd för att lätt kunna skapa ett eget innehåll. Detta för att säkerställa att man levererar besöksservice i alla faserna av resenärens ”Travel cycle”; innan, under och efter resan. Verktyget fokuserar på följande områden:

- Hur arbetar man med sociala medier, Google my business, Tripadvisor
- Vilka bokningsplattformar bör man finnas på
- Hur arbetar man med sin hemsida och ser till att den rankas högt på Google
- Hur arbetar man med omdömeshantering

Lotta Samuelsson, Chef Strategisk utveckling på Visit Dalarna, beskrev under ett samtal applikationen, Way2Go, som Visit Dalarna har utvecklat. Det är ett verktyg som hjälper besöksnäringsföretag att analysera sin digitala status. Verktyget bidrar med handfasta och praktiska åtgärder som företag kan applicera för att öka sin digitalisering. Dessutom har Visit Dalarna tagit fram kunskapsseminarier som erbjuds som ett kompletterande stöd.

Nu tar vi en paus i sändningarna över sommaren och är tillbaka igen i höst.