Hoppa till innehåll
Sunset selfie
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Svenskars digitala beteende

Sverige och alla nordiska länder är starkt digitaliserade, med pandemin har digitaliseringen stärkts ytterligare. Aktiviteter som chattgrupper online och digitala fikastunder har gjort att många fler nu fått en större vana vid att använda olika digitala tjänster. Ett ökat krav på förbokning har även uppmuntrat fler till att söka upp upplevelser digitalt inför sin semester.
Senast uppdaterad:13 december 2023

Den här rapporten visar att svenskar i åldersgrupperna 16-65+ nu är online. Digitaliseringen påverkar oss och svensken använder idag internet i många olika delar av sin vardag för att söka information, konsumera media samt köpa produkter och tjänster. Den genomsnittliga mediekonsumtionen i Sverige ligger idag på 6 timmar per dag.

Hur når du svensken?

Den mest särskiljande faktorn för mediekonsumtionen är användarens ålder, inte minst när det kommer till användningen av digitala medier. Denna korrelerar starkt med ålder och är högst bland de yngsta, men under pandemiåret har även användningen i den äldsta gruppen gått upp stort. Vidare visar vi hur och var svenskar konsumerar media, så att du kan anpassa dina marknadsföringsinsatser till där det ger flest visningar och bokningar för din målgrupp.

Bild_Medieanvändningen_.png

Mediekonsumtionen i olika åldrar. Klicka på bilden för att förstora.

Hur får du fler bokningar?

I slutet av rapporten summerar vi hur du som företag kan få fler svenskar att besöka och boka din destination eller dina upplevelser. Bli digitalt bokningsbar där dina resenärer planerar och bokar resor, se till att dina produkter och upplevelser är sökbara online.

Digitala researrangörer (OTAs) som Booking.com och Hotels.com är ledande när det kommer till bokning och populära oavsett åldersgrupp. Hemsida från hotell, pensionat eller boendeanläggning kommer näst efter OTAs, men är framför allt populära i den äldre åldersgruppen. Med pandemin förväntas andelen av bokningar som görs online öka, dels pga ökade vanan av att använda digitala verktyg som pandemin lett till, men också pga striktare begränsningar i antalet besökare och behovet att boka i förväg.

Sömlös reseupplevelse viktigt

Vi visar på vikten av en sömlös reseupplevelse i resecykeln – hela vägen från inspiration, planering, bokning till upplevelse på plats. Svenskar är idag vana vid snabbhet och enkelhet i det här flödet och tar andra vägar om informationen inte ges lätt eller rätt i något steg. Konsumenter har blivit än mer digitalt kunniga och har idag större krav på t ex online-bokning för fler typer av tjänster och produkter, kontaktfri incheckning och information, samt digitala betalningar i samband med köp.

Vad behöver du göra?

Fördelen med internet och sociala medier är att du kan möta din målgrupp i deras vardag på ett enkelt och avslappnat sätt. Genom att ha uppdaterad och fullständig information om din verksamhet på attraktiva plattformar bygger du förtroende och får mer ut av varje sökträff. Och genom att ge målgruppen informationen de behöver, oavsett vilken kontaktväg de väljer, så ingjuter du förtroende och skapar engagemang vilket ökar sannolikheten för att få de ack så viktiga rekommendationerna. Lär känna din målgrupp, deras drivkrafter för resande och vilka medier de konsumerar. Var nyfiken och våga fråga dina kunder hur de hittade dig och var de bokade.

Kunskapen om dina kunder är nyckeln för att göra rätt insats i resecykelns olika och hitta vilka kanaler som lämpar sig bäst för just din verksamhet. Vänd dig gärna till ditt regionala turistråd eller destination för ytterligare stöd och tips.