Hoppa till innehåll
En kvinna står tätt intill en liten flicka och stryker flickans hår bakom örat.
Foto: Maskot/Folio/imagebank.sweden.se

Hållbar besöksnäring

I denna del av Kunskapsbanken kommer vi löpande publicera relevant kunskap kopplat till hållbar besöksnäring, hållbar utveckling och hållbar turism samt hur vi tillsammans kan arbeta mot ett mer medvetet resande.

Vad är du intresserad av?

Artikelserie om hållbar besöksnäring

Ett medvetet resande var temat för den kongress som Global Sustainable Tourism Council (GSTC) höll i Stockholm i april 2024. Som ett steg i kunskapsdelningen kring kongressen har vi i sex artiklar sammanfattat alltifrån vad ett medvetet resande är, vad innebär det att arbeta systematiskt med GSTC och sedan sammanställt materialet från de olika föreläsningarna.

  • En översiktsbild över Djurgården.
    Foto: Ola Ericson/Stockholmsfoto/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Så bygger turism hållbar attraktionskraft för resmålet Sverige

    Ett medvetet resande var temat för den kongress som Global Sustainable Tourism Council (GSTC) höll i Stockholm i april 2024. Läs om hur vi kan styra mot ett mer medvetet resande där vi tar ansvar för hur vi rör oss i världen och vad vi gör på de platser vi besöker.

  • Ett bord med en dator, papper och kaffekoppar på. Bilden är tagen uppifrån och i bildens ytterkant sticker det in händer från alla sidor.
    Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Hur kan man arbeta systematiskt med GSTCs kriterier för hållbar utveckling

    Global Sustainable Tourism Council (GSTC) är en global organisation som sätter upp och hanterar standarder (olika kriterier) för hållbar turism. Målet har varit att skapa en praxis, som ett gemensamt språk, för hållbar turism. Artikeln beskriver hur GSTC är uppbyggt.

  • Bild från ett restaurangkök. En person håller fram en skål med morötter i olika former i ena handen och i andra handen fler morötter med blast.
    Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Miljö- och klimatsmarta lösningar är nyckeln

    I den här artikeln har vi samlat resonemang och utdrag från de föreläsningar som skedde inom området miljö och klimat och de smarta lösningar som finns idag. De nya GSTC-kriterierna inom MICE (möten och evenemang) och attraktioner berörs också helt kort.

  • plattform-together-8559(1)
    Foto: Plattform/Scandinav/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Sociala frågor - välkomnande och inkluderande

    I små och mindre företag spelar social hållbarhet en större roll samt i organisationer som arbetar med kultur. Detta tas upp i artikeln tillsammans med vikten av social inkludering och platsers tillgänglighet och hur lokalbefolkningen kan medverka i platsutvecklingen.

  • 3N9A6462 mer kvalljus (1) - NYx.jpg
    Foto: Tina Stafren/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Bygg en blomstrande plats genom innovation och medveten styrning

    Som ett steg i kunskapsdelningen kring kongressen har vi i den här artikeln samlat resonemang och utdrag från de föreläsningar som skedde inom områden där destinationsförvaltning och -utveckling var den gemensamma nämnaren.

  • tina_stafrén-skedvi_bröd,_dalarna-8655(1)
    Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Kommunicera och bygg trovärdighet över tid

    Artikeln tar upp hur vi kan prata om det hållbarhetsarbete som görs utan att egentligen prata om hållbarhet och på vilket sätt vi kan göra det samt hur EU:s nya lagstiftning Green Claim Directive kommer påverka företag inom turism.

Webbinarie: Höjdpunkterna från konferensen

I april 2024 samlades över 500 deltagare från närmare 60 länder till kongressen GSTC2024 i Stockholm. Under kongressen var det fullt fokus på kunskapsutbyte genom föreläsningar, workshops och paneldebatter som guidade oss mot en mer hållbar turismnäring. I det här webbinariet tar vi upp höjdpunkterna.

Hållbar besöksnäring i praktiken

  • Intervju med Piroska Kallay från Vimmerby Turistbyrå

    Vimmerby Turistbyrå är en av Sveriges många turistbyråer som dagligen träffar resenärer från Sverige och andra delar av världen. Vi ville förstå vad som är viktigt för resenärer, vad de frågar om och om turistbyrån arbetar med att guida till mer medvetna val.

  • Intervju med Kajsa G Åberg från Region Västerbotten

    Region Västerbotten arbetar strukturerat med hållbarhet på regional nivå i enlighet med Global Sustainable Tourism Council (GSTC) sedan 2016, en standard för hållbar utveckling på destinationsnivå. Vi fick möjlighet att ställa några frågor om arbetets effekter.

  • Intervju med Angelica Wernersson på Västmanland Turism

    Västmanland Turism, som är en del av Region Västmanland, arbetar bland annat med att stärka länets turismaktörer i produktutveckling och hållbarhetsarbete. Vi frågade Angelica om hur de arbetar med hållbarhet inom sin region

  • Intervju med Magnus Ljungberg, hållbarhetschef på Scandic hotell

    Scandic Hotell är ett exempel på ett besöksnäringsföretag i Sverige där hållbarhet genomsyrar företagets affär. Magnus Ljungberg, hållbarhetschef på Scandic hotell berättar kort om Scandic Hotell i Helsingborg som invigdes 2022.

Hjälpmedel för att kommunicera med den medvetna resenären

  • Verktygslada_illustration

    Verktygslådan med olika verktyg

    För att attrahera nya kunder är det viktigt att som en del i hela erbjudandet berätta om sitt hållbarhetsarbete. Den medvetna resenären väljer upplevelser som utvecklar både sig själv som resenär, resmålet och företagen de besöker och 56% av de globala resenärerna med Sverigeintresse tar redan idag, eller kommer att ta miljöhänsyn framåt. Vad målgruppens definition av ”att ta miljöhänsyn” är spänner från att uppleva lokala initiativ - upplevelser som ägs och drivs av människor som bor på orten - till att bo miljöcertifierat.

    Gå till Verktygslådan

Webbinarier om hållbar besöksnäring

Destinationen Sverige – tillsammans ökar vi takten för en hållbar turism och besöksnäring. Det är namnet på webbinarieserien som Visit Sweden gör tillsammans med Tillväxtverket. Olika ämnen har diskuterats, allt från social hållbarhet till hållbara transporter och hur man kan mäta hållbarhet. Varje webbinarium är på en timme.

  • En översiktsbild över Djurgården.
    Foto: Ola Ericson/Stockholmsfoto/imagebank.sweden.se
    Webbinarium

    Höjdpunkter från Global Sustainable Tourism Conference 2024

    I april 2024 samlades över 500 deltagare från 60 länder till kongressen GSTC2024 i Stockholm. I det tionde avsnittet i Visit Swedens och Tillväxtverkets serie "Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring" delar vi höjdpunkterna.

  • Kommunikation_hallbarhet
    Webbinarium

    Hur hänger lönsamhet och hållbarhet ihop?

    Mars 2024. I webbinariet tar vi upp hur ekonomisk hållbarhet hänger ihop med lönsamhet. Vi är också nyfikna på hur det finansiella läget ser ut i branschen. Går det att vara lönsam och bidra till värde utanför det egna företaget?

  • Wild herbs
    Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
    Webbinarium

    Så lyckas ni med er hållbarhets- kommunikation

    November 2023. För att attrahera nya kunder är det viktigt att som en del i hela erbjudandet berätta om sitt hållbarhetsarbete. I det åttonde webbinariet i Visit Swedens och Tillväxtverket serie fokuserar vi på just hållbarhetskommunikation.

  • Sex personer sitter runt ett bord och diskuterar.
    Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
    Webbinarium

    Hållbar tillväxt genom samverkan och partnerskap

    Maj 2023. I det sjunde webbinariet fokuserar vi på hur man på destinationsnivå kan samverka för att nå en långsiktig hållbar tillväxt. Vi får bland annat lyssna på Annika Sandström och Västerbotten Experience samt Roi Ariel från GSTC.

  • Tre personer sitter inomhus vid ett bord på en restaurang och pratar med kyparen.
    Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
    Webbinarium

    Social hållbar turism och besöksnäring

    September 2022. I den sjätte webbsändningen fokuserar vi på social hållbarhet och får bland annat höra Jenny Berg berätta om destinationsutvecklingen i Kittelfjäll och Fredrik Eriksson ta upp hur restauranger och krogar kan arbeta med social hållbarhet via Krogkoden.

  • Kvinna på tåget lutar sig på händerna mot fönstret och tittar ut.
    Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
    Webbinarium

    Hållbara transporter

    Juni 2022. För att vi ska kunna resa och upptäcka världen på ett mer hållbart vis, krävs en kombination av förändrade beteenden och teknisk innovation. I det femte seminariet lyfter vi fram intitiativ för smartare och mer hållbara transporter.

  • alexander_hall-relaxing_with_a_view-6969.jpg
    Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se
    Webbinarium

    Hållbarhet ur besökarens perspektiv

    Februari 2022. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I det fjärde seminariet fokuserar vi på hållbarhet ur besökarens synvinkel.

  • anna_öhlund-dog_sledding_adventure-6470.jpg
    Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se
    Webbinarium

    Hållbar turism i praktiken

    December 2021. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I det tredje seminariet fokuserar vi på hållbarhet i praktiken och visar på flera olika exempel från näringen.

  • emelie_asplund-island_sightseeing-5439.jpg
    Foto: Emelie Asplund/Imagebank.sweden.se
    Webbinarium

    Hållbar turism mätning och uppföljning

    November 2021. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I den andra livesändningen går vi in på mätning och uppföljning av hållbar turism.

  • simon_paulin-biking_in_nature-5432.jpg
    Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
    Webbinarium

    Hållbar turism en inflygning i ämnet

    Oktober 2021. För att öka takten för hållbar turism och besöksnäring i Sverige behöver vi fortsätta jobba tillsammans utifrån våra olika roller och ansvar. I första livesändningen gör vi en inflygning i ämnet med nedslag i ett nationellt och internationellt perspektiv.

Hållbarhet en megatrend inom besöksnäringen

  • En stubbe varpå det står en tallrik med små munsbitar, bredvid står ett vinglas med gul dryck i. Runt stubben kryllar det av gula höstlöv och till höger ser man två fötter korsade.
    Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

    Internationella researrangörsledet: Det hållbara resmålet Sverige

    Hållbarhet är en megatrend i vardande inom besöksnäringen och Sverige som land och resmål ligger bevisligen långt fram på området. Så hur förvaltar vi alla aktörer, som arbetar i och för besöksnäringen, detta på bästa sätt för framtiden? Här vänder vi blicken utåt, mot det internationella researrangörsledet för att bättre förstå marknadsvärdet på hållbart resande idag och i framtiden.

    Läs mer om hållbarhet

Mer kunskap om hållbar besöksnäring

En blandning föreläsningar och rapporter kring hållbarhet.

  • Midsummer celebration
    Foto: Stefan Berg/Folio/imagebank.sweden.se
    Rapport

    Det hållbara resmålet Sverige ur ett internationellt perspektiv (23 sidor)

    2021. Visit Sweden arbetar med målet att Sverige ska vara topp tio bland Europas mest eftersökta hållbara länder att besöka. Den här rapporten visar var vi står idag inför det fortsatta hållbarhetsarbetet i besöksnäringen.

  • Bild_PUFF2_GlobalaMalen.jpg
    Foto: globalamalen.se
    Presentation

    Introduktion Agenda 2030 och affärsmässig långsiktighet

    2021. Hur kan Agenda 2030 tillsammans med nationella och regionala mål, inspirera oss att se möjligheter och hitta långsiktiga affärsmöjligheter kopplat till hållbarhet? Lär mer genom att lyssna på denna föreläsning.

  • Outdoor cooking
    Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se
    Presentation

    Cirkulär ekonomi – Cirkulär Business Model Canvas

    2020. Cirkulär Business Model Canvas hjälper små och stora företag att göra en affärsmodell och säkerställa att den så långt som möjligt bidrar till en cirkulär affärsverksamhet, dvs där affärsnyttan går hand i hand med miljönyttan.

Två webbinarier om hållbar turism

  • tina_stafrén-sami_girl-7919.jpg
    Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

    Hållbar turism, del 1 och 2

    2020. Varför behöver vi hållbar turism? Hur ska vi tänka för att nå hela vägen i vårt hållbarhetsarbete och hur kan vi konkretisera hållbarhet i våra verksamheter? I de här två filmerna tar vi upp vad ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet egentligen innebär.

    Till webbinarieserien